Lezing Dr Hans van Kuijk in Kerkeboske.

 

Zondag 14 oktober 13.30 uur.

 

Hoe krijg je een heel dorp mee om een bijdrage te leveren aan een goede gezondheid? Dat komt sport- en revalidatiearts Hans van Kuijk ons vertellen op zondag 14 oktober in Dorpscentrum Kerkeböske.

 

Door zijn persoonlijke ervaringen en de ervaringen die zich voordeden op het spreekuur is hij ‘diep in de materie’ gedoken hoe de samenstelling en de aard van onze voeding ingrijpt op ons lijf en onze gezondheid. De belangrijkste conclusies van deze ‘ontdekkingsreis’ besprak hij met Norbert van den Hurk, huisarts in Leende. Geïnspireerd door de opzet van het experiment in de docu-film “My Big Fat Diet” van de Canadese arts Jay Wortman zijn beide artsen het project GezondDorp gestart in het Brabantse Leende

 

Het project GezondDorp zijn ze gestart met het veranderen van voeding, omdat de ervaringen leerde dat zowel bij Hans zelf als bij hartrevalidanten en mensen met diabetes type 2 juist die verandering enorm effectief is. Veel effectiever dan meer gaan bewegen! Terwijl Hans als sportarts voorheen altijd overtuigd was geweest dat voldoende lichaamsbeweging het meest essentieel was om vitaal oud te worden en dat voeding daar een belangrijke doch ondersteunende rol in vervulde. Maar om Tim Noakes te citeren: ”You can’t outrun a bad diet”. Oftewel als je voeding niet klopt dan kun je bewegen zoveel je wilt maar dan gaat je lichaam toch een keer haperen. Veranderen

Veranderen van voedingsgewoonten is veranderen van leefstijl. Dat is best lastig en het kost enige tijd om je die verandering eigen te maken en een beetje handig te worden in het anders eten en drinken. Daarom hebben ze in het begin alleen maar gefocust op de voeding en pas later andere aspecten van gezonde leefstijl onder de aandacht gebracht binnen het totale concept. Die andere aspecten zijn voldoende lichaamsbeweging (dagelijks), geen chronische stress, een goed bioritme met voldoende en goede kwaliteit slaap, zingeving en betekenisvolle relaties in de samenleving. Dat zijn allemaal kenmerken die we ook herkennen in de zogenaamde Blue Zones, streken waar de mensen opvallend oud worden en bovenal vitaal oud worden. Deze aspecten passen ook perfect in Cittaslow, een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren. Gemeente Peel en Maas is sinds kort Cittaslow gemeente.

GezondDorp Leende is een groot succes. Het hele dorp doet inmiddels mee. Naast de inwoners zijn ook de ondernemers in de voedselketen, recreatie, sport en zorg aangesloten. Hans geeft lezingen in het hele land. De organisatie van Rundje Koeberg is het gelukt, in het kader van het 10 jarig jubileum, om dr Hans van Kuijk naar Helden te halen. Een unieke kans als inwoner van Noord- en Midden Limburg om zijn inspirerende verhaal te horen.

Aanvang lezing 13.30 uur, locatie Dorpscentrum Kerkeböske, Aan de Koerberg 3, 5988 NE Helden. Gratis entree.